Soms ben je in een creatieve bui en krijg je ineens zin in het opstarten van een project. Misschien heb je in jouw tuin de perfecte boom voor een boomhut. Of misschien wil je zelf een koffietafel in elkaar zetten. Natuurlijk kan je deze dingen láten doen maar dat kost vaak te veel geld én het zal nooit worden als het beeld dat jij voor ogen hebt. Daarnaast is zelf klussen of gewoon een beetje aanrommelen ook heel leuk en leerzaam. Naast je eigen projecten zou je vrienden en familie kunnen helpen met hun opknapwerk en/of mini renovaties. Of je zet je vaardigheden in om een superleuk cadeau in elkaar te zetten, want het is altijd leuk om iets zelf-gemaakts te krijgen en als het dan ook nog werkt is dat een fijne bonus. Met deze tips heb jij straks de kneepjes van het hobby-klussen zo onder de knie. Bijvoorbeeld met Festool.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Met de juiste gereedschappen kom je al een heel eind. Tegenwoordig kunnen we uit veel meer kiezen dan enkel een hamer en een schroevendraaier. Soms lijken dit, vaak elektrische, gereedschap heel ingewikkeld. Maar het tegendeel is waar. Festool heeft bijvoorbeeld een heel breed assortiment aan gereedschap wat heel makkelijk te gebruiken is zoals hun Festool systainer en hun Festool geleiderails. Daarnaast is er voor ieder project wel wat, van boren tot zagen en van stofzuigen tot schroeven. Zo heb je, door voor Festool te kiezen, voor ieder project een betrouwbaar product. Zeker als je besluit met elektrische producten te werk gaat staat veiligheid voorop en moet je op je gereedschap kunnen bouwen.
Plan van aanpak
Ook onderdeel van de voorbereiding is het hebben van een goed plan. Als je net begint kan het handig zijn en helpen om een plan van internet te pakken. Zo krijg je stap voor stap uitgelegd wat je moet doen en wat je daarvoor nodig hebt. Als je al wat meer ervaring hebt of misschien aan een iets eenvoudiger project gaat beginnen, kun je ook zelf een plan van aanpak maken.
Veel van dit soort ‘doe-het-zelf’ projecten worden echter nooit afgemaakt. En dat is zonde! Zorg daarom ook voor een planning. Op deze manier ben je minder geneigd het te laten versloffen. Als je korte deadlines voor jezelf opstelt blijf je gemotiveerd en maak je ook zichtbare vorderingen en dat is vaak fijn om te zien, zeker als je met een groot project bezig bent waar veel tijd in gaat zitten.
Extra tip: Doe het samen! Bijvoorbeeld door die boomhut met je dochter of zoon samen te maken (Let wel, veiligheid eerst). Samen iets maken is zoals ik eerder zei enorm leerzaam en leuk!